Po wykorzystaniu wszelkich możliwych narzędzi mobilizujących wykonawcę rozbudowy ulic Towarowej i Zjednoczenia w Nowej Soli, Prezydent Miasta Nowa Sól Wadim Tyszkiewicz, podjął 18 maja br. decyzję o odstąpieniu od umowy z firmą na realizację zadania.

Jednocześnie pracownicy Urzędu Miejskiego rozpoczęli przygotowania do przeprowadzenia inwentaryzacji inwestycji, a także przygotowania do opracowania niezbędnych dokumentów do przetargu na ukończenie niezrealizowanych prac. Planujemy ogłosić przetarg tak szybko jak to będzie możliwe.

Firma Pribex, pomimo wielokrotnych wezwań nie realizowało prac objętych umową, a w ostatnich tygodniach nie realizowała  żadnych istrotnych prac na budowie. Pomimo oświadczenia z dnia 27 kwietnia 2018r. zawartego z firmą Pribex, w którym firma zadeklarowała w dołączonym harmonogramie zakończenie realizacji inwestycji do 30 czerwca br, nie nastąpiło znaczące przyspieszenie prac. Mając na uwadze terminowość zakończenia całego projektu transportowego, podjęliśmy trudną, ale w naszej opinii – jedyną możliwą decyzję, o odstąpieniu od umowy z firmą Pribex.