W dniach od 16 czerwca do 18 czerwca 2023 roku obchodzić będziemy uroczyście Święto Solan, czyli święto naszego miasta i naszych mieszkańców. Warto wspomnieć, że w obecnym roku świętujemy jubileuszowe historyczne wydarzenia związane z naszą gminą. Dokładnie 280 lat temu Nowa Sól otrzymała prawa miejskie, a 470 lat temu otworzono pierwszą warzelnię soli.
Dni miasta, to wyjątkowe wydarzenie, na które zawsze z utęsknieniem czekają nasi mieszkańcy. Jest to czas poświęcony zabawie oraz imprezom o różnym charakterze, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie. Tegoroczne świętowanie rozpocznie tradycyjnie Korowód Solan, którego hasłem przewodnim w tym roku będzie „Żyj zdrowo”. Po raz kolejny wspólnie z naszymi mieszkańcami przejdziemy ulicami naszego miasta, oddając swoją radość, a przy okazji podkreślając ważność zdrowego trybu życia. Wszystkim życzymy niezapomnianych wrażeń, i zachęcamy do udziału w korowodzie.
Dni Święta Solan to czas zabawy, a także wyprawianie ważnych dla miasta uroczystości. Nowosolanie jak co roku zaproszeni zostali do udziału w uroczystej mszy świętej w intencji miasta i Jej mieszkańców, a Rada Miejska od lat w dzień tego święta zbiera się na nadzwyczajnej sesji przyjmując stanowisko dotyczące obchodów tego wydarzenia. To również dzień w którym honorujemy wyjątkowo uzdolnionych uczniów naszych szkół, dziękując i gratulując Im uzyskanych wyników szkolnych. Te trzydniowe tegoroczne święto, to również wielkie święto muzyki. Przed nami występy znakomitych nowosolskich artystów oraz zespołów, które uświetnią tegoroczne obchody. Nie zabraknie także imprez o charakterze sportowym, w tym tradycyjnie już imprezy „Regaty smoczych łodzi”, które odbędą się w nowosolskim porcie. Jak zawsze nie może zabraknąć atrakcji dla najmłodszych, dla których to święto, będzie czasem prawdziwej zabawy.
W te wyjątkowe dni pozdrawiamy wszystkich Nowosolan mieszkających
i przebywających poza granicami miasta. Pozdrawiamy także mieszkańców miast partnerskich oraz licznych przyjaciół i sympatyków Nowej Soli z różnych stron Polski i świata. Nie zapominamy i w sposób szczególny zapraszamy do wzięcia udziału naszych przyjaciół z Ukrainy, którzy mieszkają w naszym mieście. Bawcie i czujcie się jak u siebie w domu.
Już dzisiaj wyrażamy ogromną wdzięczność wszystkim instytucjom, służbom, wolontariuszom i sponsorom zaangażowanym w organizację oraz przygotowanie tegorocznych dni miasta. Przed nami wyjątkowy weekend, i niezapomniane chwile. Bawmy się pięknie w tych dniach!